Met welke dilemma’s krijgen hulpverleners te maken als zij hulp bieden rond zelfbeschikkingskwesties aan mensen met een niet-Nederlandse of biculturele achtergrond?
Onder welke voorwaarden werkt een maatwerkbudget bij mensen die in armoede dreigen te raken of kortdurende ondersteuning nodig hebben? En heeft het effect? In deze evalutie namen wij de pilot 'budget maatwerkondersteuning' van gemeente Zaandstad onder de loep.
Begrippen als eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid (de rol van het netwerk om mensen heen) zijn kernbegrippen bij de decentralisaties. Het organiseren van zorg dichtbij de burger is daarbij van belang. Tot slot moet er veel gebeuren met minder geld.
De publicatie van vorige maand over kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland heeft een hoop stof doen opwaaien. Het onderzoek, uitgevoerd met subsidie van het vermogensfonds FNO, heeft geleid tot (sociale) media aandacht en Kamervragen. Onder meer de NOS, Nieuwsuur, Trouw en NRC besteedden er aandacht aan. Het onderzoek concludeerde dat er 1,3 miljoen kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland zijn, in plaats van de eerder geschatte 700.000. Vergelijkend onderzoek naar kinderen en jongeren met en zonder chronische aandoeningen maakte bovendien duidelijk dat het hebben van een chronische aandoening grote impact heeft op het dagelijks leven en op de wijze waarop deze groep mee kan doen, bijvoorbeeld op school, door sport of werk.
In de (gezondheids)zorg vinden de komende jaren grote veranderingen plaats. Dit heeft te maken met minder beschikbare middelen en de decentralisaties, maar vooral met het uitgangspunt dat burgers zelf de regie moeten kunnen voeren over wat er écht nodig is. Anders gezegd: de zorg moet goedkoper en toegankelijker, maar van de burger wordt ook verwacht dat zij zelf naar oplossingen zoeken voor een zorgvraag. Dit betekent dat er meer aandacht komt voor voorzorg en gezondheidsbevordering. De rol van de gezondheidsprofessional wordt hierdoor ook anders ingevuld. De professionals zullen meer cliëntondersteunend gaat werken en (meer) aandacht moeten hebben voor de relatie tussen het informele en het formele domein.
Het volledige thema-overzicht is hier te vinden.
22-10-2019 - Psychische problemen zijn nog lastig om over te spreken. Zeker onder jongeren. Daarom ontwikkelde Diversion samen met MIND...
18-10-2019 - Eigen kracht: je kan er niet omheen. Van wettelijke kaders tot gemeentelijke beleidsdocumenten en methodieken, ‘eigen...
12-06-2019 - Geweld in de kinder- en jeugdpsychiatrie.