Polarisatie is een proces waarbij de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving steeds groter worden. Spanningen en polarisatie zijn niet altijd slecht. Soms is polarisatie noodzakelijk om botsende standpunten, scheidslijnen of conflicterende belangen helder te maken. Maar polarisatie kan ook anders uitpakken en bestaande verschillen in de samenleving verscherpen waardoor ze tot hardnekkige tegenstellingen uitgroeien.
Het scherper worden van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving kan resulteren in spanningen en conflicten evenals een toename van de segregatie langs etnische- en religieuze lijnen. Om daar wat aan te doen, moet je weten waar polarisatie vandaan komt, bij wie het speelt en welke factoren een rol spelen in het ontstaan en de ontwikkeling ervan.
Veel gemeenten, professionele organisaties en maatschappelijke organisaties worstelen met de vraag hoe zij ongewenste polarisatie in een vroeg stadium kunnen signaleren, voorkomen en tegengaan. En verbinding tussen bevolkingsgroepen kunnen bevorderen. Polarisatie is een veelomvattend begrip. Er zijn verschillende fasen, verschijningsvormen en oorzaken. Wat is polarisatie en hoe signaleer je het tijdig? Wat kun je concreet doen als gemeente, of als professional in een wijk of school, om onbegrip en spanningen tussen groepen met verschillende culturele, etnische of religieuze achtergronden te verminderen? Of tussen jongeren en ouderen? Daarop richten wij ons op binnen dit thema.
Onderzoekers op dit thema