Evaluatietool voor cliëntenraden

Wat doen gemeente en UWV voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid?
PublicatiesGepubliceerd op: 06-04-17
Ongeveer veertig procent van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met psychische problemen. Het overgrote deel van de mensen is prima in staat daarmee te werken en doet dat ook, soms met begeleiding en ondersteuning. Toch is de arbeidsparticipatie van mensen met psychische klachten lager, terwijl uit onderzoek blijkt dat werk juist de psychische gezondheid bevordert.

Deze evaluatietool is een hulpmiddel voor cliëntenraden om de begeleiding van UWV en gemeente van mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding te evalueren. Wat biedt UWV of de gemeente eigenlijk aan? En wat vinden de leden van de kwaliteit van deze ondersteuning?

Met de tool kan de cliëntenraad op gestructureerde wijze het beleid van de gemeente of UWV evalueren. Wat gaat goed, waar is verbetering nodig? De tool biedt cliëntenraden de mogelijkheid om proactief een onderwerp aan te kaarten, waar zij vaak reactief bezig zijn (reageren op beleidsvoornemens).

De evaluatietool bestaat uit drie onderdelen: het invullen van een digitale vragenlijst, het bespreken van de resultaten met de cliëntenraad, en een overleg met de gemeente/ UWV. In deze handleiding lichten we deze stappen toe. Door deze evaluatietool te gebruiken, ga je als cliëntenraad goed voorbereid het gesprek aan met jouw gemeente of UWV!

In 2016 is een eerdere editie verschenen.

Onderzoekers

Thema's

  • (Arbeids)participatie

    Door werk kunnen mensen beter participeren in de maatschappij en ervaren ze meer zelfrespect. Met ons onderzoek willen wij arbeidsparticipatie verbeteren en verduurzamen.

  • Gezondheid en zorg

    Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

    Meer over dit thema
  • Sociaal domein

    We hebben ruime ervaring in onderzoek naar de wijze waarop gemeenten ondersteuning organiseren, en naar de opbrengsten, knelpunten en effecten van verschillende werkwijzen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: