Evaluatietool voor cliëntenraden

Wat doet jouw gemeente of UWV voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid?
PublicatiesGepubliceerd op: 02-05-16
Ongeveer veertig procent van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met psychische problemen. Het overgrote deel van de mensen is prima in staat daarmee te werken en doet dat ook, soms met begeleiding en ondersteuning. Toch is de arbeidsparticipatie van mensen met psychische klachten lager, terwijl uit onderzoek blijkt dat werk juist de psychische gezondheid bevordert.

De evaluatietool is een hulpmiddel voor cliëntenraden om de begeleiding van UWV/de gemeente van mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding te evalueren. Wat biedt UWV of de gemeente eigenlijk aan? En wat vinden de leden van de kwaliteit van deze ondersteuning? Met de tool kan de cliëntenraad op gestructureerde wijze het beleid van de gemeente of UWV evalueren. Wat gaat goed, waar is verbetering nodig? De tool biedt cliëntenraden de mogelijkheid om proactief een onderwerp aan te kaarten, waar zij vaak reactief bezig zijn (reageren op beleidsvoornemens).

De evaluatietool bestaat uit drie onderdelen: het invullen van een digitale vragenlijst, het bespreken van de resultaten met de cliëntenraad, en een overleg met de gemeente/ UWV. In deze handleiding lichten we deze stappen toe. Door deze evaluatietool te gebruiken, ga je als cliëntenraad goed voorbereid het gesprek aan met jouw gemeente of UWV!

In 2017 is een nieuwe evaluatietool uitgekomen. Hiernaar wordt verwezen in de zijbalk van deze pagina.

ISBN 978-90-5830-731-6
24 pag
2015

Evaluatietool voor cliëntraden, 2017

Thema's

  • Gezondheid en zorg

    Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

  • Inburgering nieuwkomers

    Het Verwey-Jonker Instituut houdt zich sinds haar oprichting bezig met het vraagstuk van integratie van nieuwkomers in de samenleving. Met ons onderzoek ondersteunen we opdrachtgevers die ervoor willen zorgen dat nieuwkomers hun potentieel kunnen benutten.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: