Als expert op het thema integratie en diversiteit, onderzoek ik hoe we alle nieuwkomers in Nederland de kans kunnen geven om te integreren en participeren. Wat is er nodig om vluchtelingen richting werk te helpen? Hoe zorgen we dat vrouwelijke en mannelijke statushouders gelijke kansen krijgen om te participeren? Samen met mijn bevlogen en deskundige collega’s doe ik onderzoek met maatschappelijke impact, waarin alle betrokkenen een stem krijgen.
De Monitor Gemeentelijk Beleid Arbeidstoeleiding Statushouders (die we jaarlijks uitvoeren vanuit Kennisplatform Inclusief Samenleven) brengt in beeld wat gemeenten doen om vluchtelingen richting werk te begeleiden. We brengen ontwikkelingen in kaart en signaleren knelpunten. Zo signaleerden we dat vrouwelijke vluchtelingen – vaak onbedoeld – minder begeleiding krijgen en daardoor minder kansen hebben om mee te doen in Nederland. Deze constatering heeft er mede toe geleid dat binnen de Veranderopgave Inburgering pilots zijn opgezet om juist vrouwen te helpen op weg naar participatie. Het Verwey-Jonker Instituut evalueert deze pilots. Voor mij is dit – via onafhankelijk en gedegen onderzoek in beeld brengen hoe beleid in de praktijk uitwerkt en of groepen onderbelicht blijven – een belangrijke drijfveer om mijn werk te doen.
Veranderopgave Inburgering
Ik ben thuis in kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden en vind alle stappen die horen bij het onderzoeksproces interessant. U kan bij mij terecht met al u vragen over de Veranderopgave Inburgering en de integratie en participatie van statushouders en andere nieuwkomers. Ook als u erover denkt om zinvol en effectief diversiteitsbeleid in te voeren binnen uw organisatie, kunt u contact opnemen. Actiegericht onderzoek kan organisaties helpen diversiteitsbeleid duurzaam in de organisatie te verweven.