Binnen het Verwey-Jonker instituut hou ik me vooral bezig met onderwijs vraagstukken. Vaak in relatie tot andere domeinen, zoals de jeugdhulp en (toegang tot) de arbeidsmarkt. Projecten waar ik bij betrokken ben, zijn vaak gericht op jongeren in een kwetsbare positie en hoe zij ondersteund kunnen worden om zich verder te ontwikkelen.
Na mijn promotietraject heb ik als postdoctoraal onderzoeker onderzoek gedaan naar risico- en succesfactoren voor leerlingen bij de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs. Hoewel wetenschappelijk onderzoek me heel erg aanspreekt, wilde ik graag meer praktijkgericht onderzoek doen. Om in gesprek te kunnen gaan met de mensen over wie het onderzoek gaat. En aandacht te hebben voor de vertaling van resultaten naar de dagelijkse (onderwijs)praktijk. Mijn doel is dat onze onderzoeken impact hebben en leiden tot veranderingen. Bijvoorbeeld dat werkwijze van interventies wordt aangescherpt of dat het beleid wordt aangepast.
Verschillende methoden
Ik doe graag verschillende type projecten en gebruik verschillende onderzoeksmethoden. Zo ben ik betrokken bij een longitudinaal onderzoek, waarbij we doormiddel van een vragenlijst de rol van veerkracht en participatie van kwetsbare jongeren in kaart brengen. Weer iets heel anders, is de verkenning naar schooladviezen voor jongeren met een migratieachtergrond, waarbij mijn collega’s en ik ons hebben gericht op het perspectief van onderwijsprofessionals, ouders en leerlingen zelf.