Onderzoek bewijst dat Kies Je Job werkt

Voor elke jongere in het Rijk van Nijmegen een passend toekomstperspectief
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 28-03-2023
Artikel

De gemeentes van het Rijk van Nijmegen en het ROC Nijmegen werken samen met diverse partijen aan een regionale aanpak om jongeren beter te begeleiden met de overstap van onderwijs naar arbeidsmarkt.

Het werkloosheidspercentage van jongeren ( van 15 tot 25 jaar) ligt landelijk al jaren structureel hoger dan dat van de rest van de bevolking. Corona deed een extra duit in het zakje en hoewel de stijging afvlakt, blijft het een structureel probleem dat jongeren vaker werkloos zijn dan de rest van de beroepsbevolking.

Vaardigheden

Om daar wat aan te doen begonnen de KansenMakers met het project Kies je Job. Dit is een sociale start-up, die sinds 2020 onder de enthousiaste leiding van Idris Ahmed Yonis en Shafie Mohamed Arab, jongeren helpt bij het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie. Dat doen ze door jongeren te helpen hun sollicitatievaardigheden te verbeteren en door hen in contact te brengen met potentiële werkgevers.

Evalueren

De gemeente Nijmegen en ROC Nijmegen hebben het Verwey-Jonker Instituut gevraagd om de aanpak van Kies Je Job te evalueren. Onderzoekers Mariam Badou en Leyla Reches voerden de evaluatie uit. “Het was een mooie opdracht en we hadden een dynamische en gelijkwaardige samenwerking.  Het was leuk om aanwezig te zijn bij de activiteiten van Kies Je Job. Zowel de gemeente, het ROC, de werkgevers en de jongeren waren ontzettend betrokken en positief over Kies Je Job en De KansenMakers”

Toekomstperspectief

“Omdat De KansenMakers net als wij al bekend waren met het Verwey-Jonker Instituut, konden we heel snel schakelen en onderweg gemakkelijk bijstellen”, vertelt Siri Nouws die vanuit het Rijk van Nijmegen betrokken is bij de pilot. Binnen het Rijk van Nijmegen werken zeven gemeenten, onderwijsinstellingen (vo, pro/vso en mbo) en verschillende organisaties (o.a. Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, bureau Leerrecht en RMC, het Leerwerkloket) samen binnen de regionale aanpak Jongeren naar School of Werk. “Het doel van deze aanpak is om elke jongere in het Rijk van Nijmegen te helpen met een passend toekomstperspectief”, aldus Siri Nouws.

Zij was nog maar net begonnen bij het Rijk van Nijmegen toen de pilot Kies je Job bij haar terecht kwam. Yvette ten Holder was al 22 jaar actief bij het ROC Nijmegen, maar pas net begonnen als projectleider bij ‘Route naar Arbeid’. “En we hadden er allebei ontzettend veel zin in om dit project te doen”, vertelt ze. “Wij waren als opdrachtgevers nauw betrokken bij zowel de pilot als het onderzoek naar de effectiviteit ervan. Daarvan plukken we nu al de vruchten.”

Rolmodel

Op 22 juni 2022 vond het Kies Je Job-evenement plaats. Op het evenement waren studenten, rolmodellen, onderwijsprofessionals en werkgevers aanwezig. Die datum leek heel handig want na de eindexamens. “Maar we hebben geleerd dat jongeren dan helemaal geen zin meer hebben in dingen die moeten. Dan is het vrijheid blijheid. We hadden toch nog 67 deelnemers, niet slecht voor een eerste keer”, vertelt Siri Nouws. Maar dit jaar hebben ze het toch anders getimed. “We houden het evenement nu op 12 april, vóór de eindexamens. We hebben al aardig wat aanmeldingen.”

Er zat aardig was tijdsdruk op de organisatie van de pilot én dus ook op de evaluatie. Dat vroeg om flexibiliteit van alle kanten. “Dat is gelukt. We hebben bijzonder wendbaar met elkaar samengewerkt.”

Mariam Badou

Contact
Onderwijs en ontwikkeling 2022

Kies je job

  • Mariam Badou,
  • Leyla Reches,
  • Monique Stavenuiter
ISBN 978-94-6409-205-9Download deze publicatie
Deel dit nieuwsbericht op: