Nieuw preventieprogramma voor Turks-Nederlandse meiden

en hun ouders
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 22-02-2018
Nieuws

Voor meiden met een Turkse achtergrond is opgroeien in Nederland niet altijd makkelijk. Ouders en meisjes krijgen te maken met de verschillende verwachtingen vanuit de Turkse en de Nederlandse cultuur. Turks-Nederlandse meisjes kunnen hierdoor onzeker of zelfs depressief worden. Om dit te voorkomen is het programma ‘Rüya’ (Droom) opgezet.

Het programma Rüya bestaat uit vijf bijeenkomsten voor meiden van 14-19 jaar en hun ouders. De bijeenkomsten slaan goed aan, bleek uit pilots die zijn uitgevoerd in drie gemeenten. Rüya kan ook in uw gemeente gestart worden. Dankzij een bijdrage van het Oranjefonds worden in 2018 in een aantal gemeenten de opstartkosten vergoed.

 

Het Verwey-Jonker Instituut ontwikkelde Rüya samen met Stichting Kleurrijk Gezin en Jeugd, Bureau Can, Bureau de Mix en lokale zelforganisaties. Tijdens de bijeenkomsten wordt gepraat over de opvoeding van meisjes en over de communicatie tussen ouders en dochters. Het doel van de bijeenkomsten is om het taboe te verbreken, het bewustzijn over het ‘leven in twee culturen’ bij ouders en meiden te vergroten en de communicatie tussen ouders en dochters te verbeteren.

In de eerste helft van 2018 trainen we nieuwe begeleiders om de bijeenkomsten zelf te begeleiden. Als u dit programma ook in uw eigen gemeente wilt opstarten, kunt u zich nu hiervoor aanmelden. Zie de projectpagina voor meer informatie.

Het Rüya project werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Kennisplatform Integratie & Samenleving, MIND Fonds Psychische Gezondheid, het Oranjefonds en de gemeente Den Haag, Utrecht en Deventer.

Drs. Hans Bellaart

Contact
Deel dit nieuwsbericht op: