Wat werkt bij multiprobleemgezinnen? Ervaringen uit Rotterdam

PublicatiesGepubliceerd op: 10-07-15
Hulpverleners zitten vaak met hun handen in het haar wanneer het gaat om multiprobleemgezinnen. Het is lastig om grip te krijgen op de problematiek van de gezinnen, omdat het vaak voorkomt dat als er één probleem is opgelost, een ander (of een oud) probleem opduikt. De gezinnen zelf raken hierdoor ook ontmoedigd en verliezen vertrouwen in hulpverlening.

Dit rapport biedt een overzicht van werkzame elementen in de aanpak van de probleemgezinnen, onderscheiden naar cliëntfactoren, de interactie tussen cliënt en hulpverlener en tot slot de houding en opstelling van de hulpverlener. De werkzame elementen komen voort uit diepte-interviews met 18 gezinnen en hun hulpverleners uit Rotterdam, die voor dit onderzoek anderhalf jaar zijn gevolgd vanuit de vraag: wat werkt bij multiprobleemgezinnen?

Onderzoekers

Thema's

 • Gezondheid en zorg

  Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

 • Jeugd en opvoeding

  Binnen de onderzoeksgroep jeugd staat de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren hoog op de agenda. We onderzoeken kansen en belemmeringen daarbij, met veel aandacht voor de rol van opvoeders, moeders én vaders.

  Meer over dit thema
 • Jeugdhulp

  De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

  Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: