Opgesloten in eigen huis

Een onderzoek naar aard en omvang van verborgen vrouwen in Den Haag
PublicatiesGepubliceerd op: 07-07-15
Het is nauwelijks voor te stellen, maar ook in Nederland gaan achter gesloten gordijnen zogenoemde ‘verborgen vrouwen’ schuil. Vrouwen die door de partner en/of (schoon)familie gedwongen worden om geïsoleerd van anderen te leven. Als er wel contact is met de buitenwereld, gebeurt dit onder strikte controle. Door middel van psychische intimidatie of zelfs fysiek geweld worden de vrouwen onder de duim gehouden. Hierdoor zijn zij niet of nauwelijks zichtbaar voor de hulpverlening en politie, en ze weten ook zelf de weg daarheen nauwelijks te vinden.

Dit rapport richt zich op de problematiek van verborgen vrouwen in Den Haag. Zo geven wij een schatting van de omvang van het aantal verborgen vrouwen in de Hofstad, maar gaan wij ook dieper in op hun kenmerken, hulpbehoeften, signalen en mogelijke contactmomenten met de buitenwereld. Deze bevindingen gebruiken wij vervolgens voor het formuleren van bouwstenen voor een nog te ontwikkelen plan van aanpak om de problematiek in de gemeente aan te pakken.

Onderzoekers

Thema's

  • Huiselijk geweld en kindermishandeling

    Geweld en veiligheid in gezin en relatie is een van onze jarenlange expertises. Lees hier meer over het thema huiselijk geweld en kindermishandeling, nieuwsberichten en recente publicaties.

Deel deze publicatie op: