E-learning KIS: polarisatie herkennen, aanpakken en voorkomen

Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 23-01-2020
Nieuws
Kennisplatform Inclusief Samenleven heeft een e-learning ontwikkeld waarin niet alleen professionals en beleidsmakers, maar ook de ‘gewone’ burger leert polarisatie te herkennen, aan te pakken en te voorkomen.

Onderzoeker Ron van Wonderen ontwikkelde de e-learning, ondersteund door adviseur Naima Azough. Maatschappelijke spanningen in wijken zijn aan de orde van de dag, aldus Van Wonderen. ‘Het is een actueel probleem, dat in verschillende vormen voorkomt. Elke wijkprofessional heeft een belangrijke verantwoordelijkheid bij het voorkomen van die spanningen.’ En dat begint aan de voorkant, bij de sociale professionals, stelt de onderzoeker.

Azough: ‘Bij professionals is er behoefte aan invoelbare casussen en praktijkmodellen. Stappenplannen, waar zij niet hele stukken tekst voor hoeven te lezen. Mijn rol bij het ontwikkelen van de e-learning was vooral adviserend; hoe kom je tot de kern van inhoudelijke onderzoeken? En nog belangrijker; hoe vertaal je dat naar een praktische tool?’

Vroegtijdig signaleren

‘Professionals kunnen vroegtijdig signaleren wat er in een buurt speelt, doordat deze mensen ook achter de voordeur komen. Denk aan een jongerenwerker of een huismeester. Deze professionals horen vaak als eerste wat er gebeurt in een buurt. Als er ergens spanningen zijn, dan kan dat bijvoorbeeld worden opgemerkt doordat er een incident voorkomt.’ En die escalatie wil je juist voorkomen, vervolgt Van Wonderen.

 

De verschillende modules van de e-learning, uitgelegd in het hoofdmenu.

De e-learning is voor sociaal professionals, lokale professionals en beleidsmakers ontwikkeld, maar kan natuurlijk ook door een betrokken burger worden gevolgd. In de e-learning leer je om polarisatie op wijkniveau vroegtijdig te herkennen en op een gestructureerde manier te analyseren. Je leert welke verschijningsvormen en fasen polarisatie kan hebben, en welke oorzaken, risico-, trigger- en beschermingsfactoren er zijn voor polarisatie. Ook leer je over mogelijke oplossingen om polarisatie te voorkomen of te verminderen.

De e-learning is gratis en duurt 60 minuten. Deze online training kan door iedereen die wil leren over polarisatie worden gevolgd. Na afronding ontvang je automatisch een certificaat. Ben je een sociaal werker? Dan kun je bovendien na het volgen van de online training 4 punten ontvangen via Registerplein (zelf registreren in PE-Online, ID nummer: 370980 indien je de training hebt afgerond voor 22-10-2022).

Klik hier om naar de e-learning te gaan.

Ron van Wonderen

Contact
Deel dit nieuwsbericht op: