Thuis op het plein

Publieke waarde van het Generaal van der Heijdenplein, Marnixplein en Frederiksplein
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-11
De deelgemeente Kralingen-Crooswijk wil de sociale kwaliteit van drie pleinen in Crooswijk verbeteren. Het gaat om het Generaal van der Heijdenplein, het Marnixplein en het Frederiksplein. De pleinen moeten in de toekomst vrij zijn van overlast en een positieve bijdrage leveren aan de sociale samenhang en leefbaarheid in de buurt.

Dit rapport doet verslag van het onderzoek naar de sociale kwaliteit en de publieke waarde van deze pleinen. De publieke waarde verdelen we onder in vijf aspecten: gebruik, inrichting, informele controle, sfeer en interactie en veiligheid. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de pleinen op diverse punten kan verbeteren. Een eerste aanbeveling is om te investeren in de fysieke inrichting en de sociale kwaliteit. Een aandachtspunt is het creëren van meer variatie aan zitmogelijkheden op de drie pleinen en meer investering in groen.

De inzet van pleinbemiddeling is een kans om de overlast tegen te gaan. Pleinbemiddeling is erop gericht om buurtbewoners (volwassen en jongeren) te trainen in het oplossen van conflicten tussen andere buurtbewoners en pleingebruikers. Tot slot moet de politie harder optreden bij overlast in de avond.

Onderzoekers

  • Nanne Boonstra
  • Niels HermensSenior onderzoeker

Thema's

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

Deel deze publicatie op: