‘Je moet het gewoon gaan doen’

Onderzoek naar de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie in het mkb
PublicatiesGepubliceerd op: 07-01-21
Discriminatie op de arbeidsmarkt is een hardnekkig en veelvoorkomend probleem in ons land. Niet alleen bij werving en selectie, maar ook in doorstroom, bijvoorbeeld bij contractverlenging en scholing, en bij bejegening op de werkvloer. Verschillende mkb’ers in Nederland zijn daarom al voortvarend bezig met diversiteitsbeleid en het voorkomen van discriminatie. KIS ging op zoek naar goede voorbeelden in het mkb en interviewde 21 van deze mkb’ers die werk maken van een meer cultureel divers personeelsbestand.

De bedoeling van dit onderzoek is om een bijdrage te leveren aan een effectievere aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie in het midden- en kleinbedrijf (mkb). In het onderzoek worden de volgende vragen beantwoord:

  1. Wat is vanuit de wetenschap bekend over wat werkt om discriminatie te verminderen in organisaties, diversiteit te bevorderen in het personeelsbestand en inclusie op de werkvloer te versterken?
  2. Wat motiveert mkb’ers om aan de slag te gaan met diversiteit?
  3. Welke aanpakken gebruiken mkb’ers om discriminatie te verminderen in hun organisatie, diversiteit te bevorderen in het personeelsbestand en inclusie op de werkvloer te versterken die overeenkomen met wat we vanuit de wetenschappelijke literatuur weten over ‘wat werkt’?
  4. Welke andere aanpakken gebruiken mkb’ers om discriminatie te verminderen in hun organisatie, diversiteit te bevorderen in het personeelsbestand en inclusie op de werkvloer te versterken?
  5. Welke tips kunnen we op basis van de voorbeelden en de literatuur meegeven aan mkb’ers die discriminatie willen aanpakken?

 

Op basis van het onderzoek maakten we ook een handige brochure met tips voor mkb’ers, om discriminatie te voorkomen en diversiteit te bevorderen.

69 pag.
2020

Download via KIS

Onderzoekers

  • R. Broekroelofs
  • Hanneke Felten
  • Mellouki Cadat-Lampe
  • Inge Razenberg

Thema's

  • (Arbeids)participatie

    Door werk kunnen mensen beter participeren in de maatschappij en ervaren ze meer zelfrespect. Met ons onderzoek willen wij arbeidsparticipatie verbeteren en verduurzamen.

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

    Meer over dit thema
  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: