Serious Game ‘Virus in de Jungle’

Voorkomen van verspreiding van infectieziekten: Een Serious Game

Over het spel

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) was het uitdagend om zich aan maatregelen te houden tijdens de COVID-19 pandemie. Professionals en naasten hadden behoefte aan passende tools om informatie en kennis m.b.t. infectieziekten bespreekbaar te maken; rekening houdend met de uitdagingen en complexiteit van deze groep.

Het spelen van een ‘serious game’ oftewel ‘spel met een serieus leerdoel’ is een mogelijkheid om samen in gesprek te gaan over een moeilijk onderwerp als gezondheidsgedrag. ‘Virus in de Jungle’ beoogd bewustwording, draagvlak en bereidheid tot preventief gedrag te bevorderen en daarmee het verspreiden van infectieziekten tegen te gaan.

Wat is ‘Virus in de Jungle’?

‘Virus in de Jungle’ is een spel voor mensen die meer willen weten over hoe infectieziekten verspreiden en wat je er zelf aan kunt doen om dit te voorkomen. Het is een combinatie van een bordspel en een onlinespel. Je kunt met 2 tot 5 mensen spelen, filmpjes bekijken en opdrachten uitvoeren.

Wat kun je ermee?

‘Virus in de Jungle’ is leuk om te doen én heeft een serieus leerdoel: Hoe voorkom je dat een ziekte verder verspreidt? Wat kun jij doen zodat jezelf en mensen in je directe omgeving gezond blijven? Wordt jij de nieuwe ANTI-VIRUS SUPERHELD?

Voor wie is het?

Het spel is samen met mensen met LVB, hun begeleiders, docenten en professionals ontwikkeld en geëvalueerd.

3 vragen aan experts Nick Broekhuizen en Tim Zorg

We vroegen aan Nick Broekhuizen en Tim Zorg, ervaren professionals binnen het Kinderdagcentrum (KDC) en ASVZ, waar dit aan lag en wat beter kan om jongeren met een LVB te ondersteunen om besmetting en verspreiding van infectieziekten te kunnen voorkomen. Samen met hun klas hielpen Nick en Tim mee om het eerste prototype van ‘Virus in de Jungle’ te ontwikkelen en te testen

Lees het interview

Wij werken samen met