Diversiteit

Nôs Saúde Gezondheidsbevordering in de Kaapverdiaanse gemeenschap

Drs. Barbara Groot
Drs. Marjan de Gruijter
Dr. Katja van Vliet 
Volledige tekst (pdf)

2004

ISBN 90-5830-162-1, 101 pag.

Evaluatie van de community interventie Nôs Saúde in Rotterdam

De rapportage 'Nôs Saúde. Gezondheidsbevordering in de Kaapverdiaanse gemeenschap' is het evaluatieverslag van het project Nôs Saúde (Portugees voor: 'onze gezondheid'), een gezondheidsbevorderende communitystudie bij Kaapverdianen in Rotterdam. Het voornaamste doel van Nôs Saúde is inzicht in de gezondheidsculturen van Kaapverdianen te verkrijgen en samen met leden van de gemeenschap en gezondheidsprofessionals uit de wijk gezondheidsbevorderende interventies te ontwikkelen en uit te voeren.

Voor deze evaluatie zijn diverse informanten, respondenten en bronnen geraadpleegd met een mix van kwalitatieve en kwantitatieve, formele en minder formele methodieken. Daarnaast zijn de drie belangrijkste communityprincipes in het project Nôs Saúde: 'participatie', 'aansluiting bij de huidige situatie' en 'continuïteit' beschreven.

Uit de evaluatie blijkt dat de communitybenadering de kans op participatie van de gemeenschap bij gezondheidsbevorderende activiteiten vergroot. Het grootste voordeel van de communitybenadering is dat wordt aangesloten bij de bestaande situatie in een gemeenschap en dat deskundigheid, bestaande lokale netwerken en faciliteiten beter worden ingezet.

Gefinancierd door: ZonMw