’n Warme stuiver

Duimdrop werkt aan een thuis op straat
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-97
Een Duimdrop is een container vol speelgoed op een buurtplein met een hoge ‘kinddichtheid’ in een Rotterdamse wijk. Dit speelgoed wordt na schooltijd uitgeleend aan kinderen van 4 tot 14 jaar, die lid zijn van Duimdrop. Door goed gedrag kunnen kinderen duimen verdienen, waarmee ze kunnen betalen om duurder speelgoed te lenen. Soms blijkt een plein zijn functie kwijt te raken als veilige plek, waar alle kinderen, van groot tot klein op een prettige manier naast en met elkaar kunnen spelen.

Duimdrop is opgezet om het spelen op pleinen voor alle kinderen mogelijk te maken. Daarnaast wil Duimdrop kinderen leren om constructief met elkaar en met hun omgeving om te gaan. Veiligheid is niet alleen een rubber tegel onder het klimrek. Het is ook de vaardigheid om samen te spelen, om conflicten op een constructieve wijze te hanteren, zodat ruzies geen vetes worden. Het blijkt een succesvolle aanpak te zijn. Een plein wordt weer een plek waar alle kinderen kunnen spelen, de betrokkenheid van ouders, buurtbewoners en instellingen in de buurt wordt vergroot en er wordt een duidelijke bijdrage geleverd aan de vergroting van de veiligheid en de leefbaarheid van de buurt. Het rapport is een beschrijving van Duimdrop, waarin ook aandacht wordt besteed aan de vraag hoe de kwaliteit van deze manier van werken behouden kan blijven.

Onderzoekers

  • Marjolein Goderie

Thema's

  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

Deel deze publicatie op: