Zesde rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

Incidenten, aangiftes, verdachten en afhandeling in 2016
PublicatiesGepubliceerd op: 06-12-17
Deze rapportage toont de ontwikkelingen van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland tot en met 2016. Dit onderzoek wordt voor het zesde jaar uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Opvallend resultaat is de daling in 2016 van racisme, moslimdiscriminatie en extreemrechts geweld, na de opleving in 2015. Ook het antisemitisme daalde in 2016, hoewel antisemitisch schelden wel weer vaker voorkwam. Dit rapport bevat, naast een beschrijving van deze resultaten, ook een apart hoofdstuk over de dynamiek van antisemitische en racistische incidenten in strafzaken. De basis voor deze cijfers zijn de registraties van de politie over incidenten die plaatsvonden in 2016. De verbeterde koppeling van deze gegevens aan de registraties van het Openbaar Ministerie laat zien dat het aantal uitspraken door de rechtbank op basis van discriminatiewetgeving nog altijd gering is.

Onderzoekers

In samenwerking met

Willem Wagenaar

Roos den Heijer

Thema's

 • Ondermijning, criminaliteit en veiligheid

  Onderzoek naar ondermijning, criminaliteit en veiligheid is één van de expertisegebieden van het Verwey-Jonker Instituut.

 • Diversiteit

  Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  Meer over dit thema
 • Polarisatie en verbinding

  Polarisatie is de verscherping van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving. Dit kan resulteren in spanningen en toename van segregatie.

  Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: