Voel je thuis op straat

Onderzoek naar kindvriendelijkheid en bewonersbetrokkenheid in de wijk Fort-Zeekant in Bergen op Zoom
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-09
De grootste uitdaging van Thuis Op Straat (TOS) is om de straat en de wijk terug te geven aan iedereen die daar recht op heeft: jong en oud. Om dit te bereiken werkt TOS in Fort-Zeekant in Bergen op Zoom aan een positief en vriendelijk speelklimaat, veiligheid, aanspreekbaarheid en meer betrokkenheid van buurtbewoners. Een belangrijk onderdeel van de TOS-werkwijze is dat bewoners en instellingen samen met TOS de lokale situatie analyseren.

Dit onderzoeksrapport laat zien dat speelvoorzieningen en pleintjes soms slecht zijn ingericht om te sporten en te spelen. Opvallend is dat flink wat kinderen niet buiten durven spelen. De wijk kampt bovendien met overlast van jongeren die rondhangen en met negatieve beeldvorming tussen verschillende bevolkingsgroepen in de buurt.

De resultaten bieden concrete handvatten voor TOS: door de kinderen een veilige haven te bieden met leuke activiteiten, verbetert het speelklimaat. Daarnaast kunnen de activiteiten een goed middel zijn tot een actievere bewonersbetrokkenheid, sociale integratie en binding tussen jong en oud.

Thema's

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

Deel deze publicatie op: