Vijfde rapportage racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland

Incidenten, aangiftes, verdachten en afhandeling in 2015
PublicatiesGepubliceerd op: 01-12-16
Voor het vijfde jaar op rij heeft het Verwey-Jonker Instituut een monitor uitgevoerd voor de Anne Frank Stichting naar racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld in Nederland.

Deze rapportage laat zien dat maatschappelijke ontwikkelingen in 2015 invloed hebben gehad op deze thema’s in Nederland. Zo is het aantal incidenten van moslimdiscriminatie ten opzichte van 2014 toegenomen, steeg de actieve aanhang van extreemrechts en nam het aantal antisemitische incidenten af. Naast de beschrijving van deze resultaten, bevat dit rapport een apart hoofdstuk over online-antisemitisme en racisme.

De basis voor de cijfers in deze rapportage zijn de registraties van politie over incidenten die plaatsvonden in 2015. Door een koppeling van deze gegevens aan registraties van het Openbaar Ministerie werd duidelijk dat het aantal uitspraken door de rechtbank op basis van discriminatiewetgeving net als in voorgaande jaren gering is.

Onderzoekers

Met medewerking van

  • Willem Wagenaar (Anne Frank Stichting)

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  • Ondermijning, criminaliteit en veiligheid

    Onderzoek naar ondermijning, criminaliteit en veiligheid is één van de expertisegebieden van het Verwey-Jonker Instituut.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: