Verschil maken in de schuldhulpverlening

Een literatuurstudie naar de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid
PublicatiesGepubliceerd op: 19-10-21
De laatste tijd is er veel aandacht voor de inzet van ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede en schulden. In dit literatuuroverzicht gaan we in op de onderzoeken die de afgelopen jaren over de inzet van ervaringsdeskundigheid zijn gepubliceerd.

De rol van ervaringsdeskundigen is aanvullend op reguliere hulpverleners, omdat zij een brug vormen tussen professionals en cliënten en het cliëntenperspectief goed kunnen vertolken. Tal van maatschappelijke organisaties hebben ondertussen ervaringsdeskundigen in dienst, maar toch worden zij nog niet op grote schaal ingezet. Veel ervaringsdeskundigen zijn nog aan het pionieren en proberen hun belang duidelijk te maken. Centrale thema’s in deze literatuurstudie zijn onder meer de positie van ervaringsdeskundigen, hoe ervaringsdeskundigheid werkt, hoe vrijwilligers in de schuldhulpverlening het verschil kunnen maken en de rol van ervaringsdeskundigen als onderzoeker.

Deze literatuurstudie is onderdeel van het onderzoek ‘Eerder uit de Schulden: wat werkt?’, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) t.b.v. NWA ronde Schulden en Armoede.

Thema's

  • Armoede en schulden

    Armoede en schulden hebben een enorme impact op het leven van mensen. Binnen dit thema doen we onderzoek naar armoede en schulden vanuit verschillende perspectieven, om te komen tot duurzame oplossingen. Lees hier de verschillende publicaties en artikelen binnen dit thema.

Deel deze publicatie op: