Van polarisatie naar verbinding in buurten: analyse-instrument voor buurtoverleg

PublicatiesGepubliceerd op: 07-02-19
Hoe kan je als buurtprofessional of wijkcoördinator snel en effectief polarisatie in de buurt signaleren en analyseren? En hoe kom je tot praktische oplossingen? KIS ontwikkelde een praktisch analyse-instrument.

In de handreiking ‘Van polarisatie naar verbinding in buurten’ geven we een stappenplan voor het signaleren, analyseren en tegengaan van polarisatie. In het analyse-instrument vind je checklists waarmee je dit stappenplan kunt toepassen en nalopen in bijvoorbeeld een buurtoverleg.

Buurtprofessionals en wijkcoördinatoren kunnen zo samen met collega’s uit verschillende domeinen (sociaal, veilig, onderwijs, zorg) snel en effectief aan de slag.

Naast dit analyse instrument is er ook een apart document waarin concrete praktijkvoorbeelden staan van interventies die je in de buurt kan inzetten om polarisatie tegen te gaan en verbinding te versterken.

28 pag
2019

Download via KIS

In samenwerking met

Thema's

 • Polarisatie en verbinding

  Polarisatie is de verscherping van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving. Dit kan resulteren in spanningen en toename van segregatie.

 • Buurten en leefbaarheid

  We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

  Meer over dit thema
 • Diversiteit

  Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  Meer over dit thema
 • Jeugdhulp

  De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

  Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: