Toolkit tijdig signaleren en voorkomen van achterlating

Informatie, lesmateriaal en tips voor leerkrachten en professionals in en rond het onderwijs
PublicatiesGepubliceerd op: 06-05-21
In deze toolkit geven we informatie over achterlating van kinderen in het buitenland door hun ouders, en geven we tools voor leerkrachten of onderwijsprofessionals om achterlating bespreekbaar te maken met leerlingen.

Met de toolkit kan je als leerkracht of professional achterlating bespreekbaar maken met leerlingen, in een door jezelf gekozen context. Je kan dit bijvoorbeeld doen tijdens een vak als maatschappelijke vorming. De toolkit gaat eerst in op wat achterlating is: wat is de definitie, wat zijn de kenmerken van jongeren en wat zijn de kenmerken van gezinnen waarin achterlating relatief vaak voorkomt? Je vindt verder tips om achterlating bespreekbaar te maken in de klas.

In de toolkit zit een video om in de klas te laten zien. Hierin wordt achterlating op een laagdrempelige manier uitgelegd voor leerlingen.

ISBN 978-94-6409-074-1
12 pag.
2021

Download via www.kis.nl

Onderzoekers

Thema's

  • Jeugd en opvoeding

    Binnen de onderzoeksgroep jeugd staat de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren hoog op de agenda. We onderzoeken kansen en belemmeringen daarbij, met veel aandacht voor de rol van opvoeders, moeders én vaders.

  • Onderwijs en ontwikkeling

    Onderwijs is cruciaal in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. We doen onder andere onderzoek naar de samenwerking tussen onderwijs en andere partijen betrokken bij jongeren. Ook dragen we graag bij aan het creëren van gelijke kansen voor alle leerlingen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: