Sportief in de buurt! 2008

De schoolsportvereniging: nulmeting onder kinderen, ouders, trainers en leerkrachten
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-08
Sommige Rotterdamse wijken hebben weinig of geen sportverenigingen. Deze wijken hebben een schoolsportvereniging opgezet. Kinderen kunnen dan dichter bij huis sporten. Alle trainingen worden nabij of in de school gegeven.

Rotterdam telt nu zes actieve schoolsportverenigingen. De schoolsportvereniging lijkt dé manier om kinderen structureel te laten sporten in wijken waar sportverenigingen uit het straatbeeld zijn verdwenen. Schiemond, Pendrecht, Katendrecht en Afrikaanderwijk hebben een schoolsportvereniging en in Beverwaard en Lombardijen weten kinderen de weg naar de georganiseerde sport nu eveneens goed te vinden. Ook al waren daar wel sportverenigingen, voor de kinderen (en de ouders) bleek de drempel vaak te groot om lid te worden van de vereniging in de buurt.

Deze publicatie bevat de uitkomsten van de eerste meting naar de werkzaamheid van de schoolsportvereniging. Opvallend zijn de positieve ervaringen van zowel kinderen, ouders, leerkrachten als trainers met de schoolsportvereniging. Trainers en leerkrachten zijn vooral tevreden omdat zij menen dat de opzet van de schoolsportvereniging bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen: ze krijgen een gevoel van eigenwaarde, leren met gedragsregels omgaan en ontwikkelen sociale competenties.

Thema's

Deel deze publicatie op: