Sneller meedoen door logeren via Takecarebnb

De bijdrage van het logeren in gastgezinnen aan de participatie en integratie van statushouders in de Nederlandse samenleving
PublicatiesGepubliceerd op: 14-11-23
In de tijd dat statushouders in het azc moeten wachten op een woning, hebben zij weinig contact met de Nederlandse samenleving en staat hun leven stil. Het logeren bij een gastgezin kan helpen om alvast de eerste stappen te zetten in participatie. Takecarebnb brengt statushouders in contact met gastgezinnen, waarna zij via de COA logeerregeling tijdelijk bij dit gezin kunnen verblijven. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht of en hoe logeren bijdraagt aan de participatie en integratie van statushouders.

We brachten dit in kaart door middel van een enquête onder gasten en gastgezinnen en interviews met gasten. Gasten én gastgezinnen blijken positieve ervaringen te hebben opgedaan met het logeren. Logeren stelt statushouders in staat om zich (eerder) te gaan oriënteren op de samenleving en hierin actief te worden.

Vooral de relatie tussen de gast en het gastgezin is belangrijk. Er wordt niet alleen onderling hulp en steun geboden, maar gasten voelen zich ook gezien als mens. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de eigen weg bij het opbouwen van een leven in Nederland. In het rapport geven we aanbevelingen voor Takecarebnb, gemeenten en het Rijk om de impact van het logeren via Takecarebnb op de participatie en integratie van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving te vergroten.

Met medewerking van

  • F. Devilcin

Thema's

  • Inburgering nieuwkomers

    Het Verwey-Jonker Instituut houdt zich sinds haar oprichting bezig met het vraagstuk van integratie van nieuwkomers in de samenleving. Met ons onderzoek ondersteunen we opdrachtgevers die ervoor willen zorgen dat nieuwkomers hun potentieel kunnen benutten.

Deel deze publicatie op: