Samenleven met verschillen in Amersfoortse wijken

Kruiskamp, Koppel, Liendert en Zielhorst
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-11
Tegenstellingen in wijken kunnen leiden tot onderlinge irritaties tussen bewoners, vermijding en gevoelens van vervreemding. In Amersfoort zijn deze spanningen tot nu toe over het algemeen beperkt gebleven. Tegelijkertijd houdt de gemeente er rekening mee dat externe prikkels het huidige evenwicht kunnen veranderen. Het is daarbij niet altijd duidelijk welke oorzaken tot fricties tussen bewoners leiden.

De beleidsafdelingen staan vooral voor de vraag hoe het beleid zo effectief mogelijk kan worden ingezet. Ook is er behoefte aan meer kennis over de al ingezette preventieve en curatieve interventies. Sluiten deze goed aan op de aard en oorzaken van spanningen? Doen we de goede dingen en doen we die dingen goed?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft het Verwey-Jonker Instituut een onderzoek uitgevoerd in de wijken Kruiskamp (Columbusweg en omgeving), de Koppel (Meridiaan), Liendert (Liendertseweg en omgeving en de Horsten), en Zielhorst. Dit rapport geeft de samenvatting en belangrijkste conclusies van het onderzoek.

Thema's

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

Deel deze publicatie op: