Re-integratiewijzer 2000/2001

PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-00
Er is weer een nieuwe versie van de re-integratiewijzer, met een actueel overzicht van wetgeving, uitvoeringsprocedures en maatregelen op het terrein van uitkeringen en re-integratie. Negen jaar geleden werd de eerste re-integratiewijzer uitgegeven. De aanleiding was een gat in de informatievoorziening aan uitkeringsgerechtigden: geen enkele informatie nam de uitkeringsgerechtigden zelf als uitgangspunt.

Er zijn bijvoorbeeld informatiefolders over de WAO of de Wet Rea, maar nergens staat uitgelegd wat de consequenties zijn van re-integratie voor de WAO-uitkering. De re-integratiewijzer doet dit wel. Er zijn vele naslagwerken op dit terrein, maar het unieke van de re-integratiewijzer is dat deze wetgeving behandelt aan de hand van vragen die leven onder zieke werknemers en uitkeringsgerechtigden. Enkele voorbeelden:

  • De bedrijfsarts zegt dat ik weer aan het werk moet, maar ik voel me te ziek. Wat kan ik doen?
  • Ik wil weer aan het werk, maar de bedrijfsarts houdt dit tegen. Wat kan ik doen?
  • Ik kan voor drie dagen werken. Hoe wordt dit verrekend met mijn volledige WAO-uitkering?
  • Ik kan voor drie dagen werken. Hoe wordt dit verrekend met mijn WW-uitkering?
  • Moet ik bij een sollicitatie vermelden dat ik een WAO-uitkering heb?
  • Het GAK heeft mij een scholing aangeboden. Ben ik verplicht die scholing te doen?

De re-integratiewijzer is geschreven in begrijpelijke taal. Het geeft inzicht in de verschillende uitvoeringsprocedures en bevat tal van tips over hoe men de eigen positie kan versterken ten opzichte van een werkgever, Arbodienst, uitvoeringsinstelling of sociale dienst. Daarnaast bevat de wijzer vele adressen waar mensen terecht kunnen met hun vragen en problemen.

De re-integratiewijzer is gemaakt door het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten. De wijzer is primair bedoeld om spreekuurhouders van WAO-belangengroepen te ondersteunen. Maar ook uitkeringsgerechtigden zelf of mensen die in hun werk te maken hebben met vragen rondom uitkeringen kunnen profijt hebben van dit naslagwerk.

Onderzoekers

  • Caroline Rietbergen

Thema's

  • (Arbeids)participatie

    Door werk kunnen mensen beter participeren in de maatschappij en ervaren ze meer zelfrespect. Met ons onderzoek willen wij arbeidsparticipatie verbeteren en verduurzamen.

Deel deze publicatie op: