Praktijken voor de aanpak van eenzaamheid bij oudere migranten

Onderzoek in opdracht van de Coalitie Erbij
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-10
Eenzaamheid is een omvangrijk maatschappelijk probleem in Nederland. De omvang van het probleem is niet altijd zichtbaar, er is vaak sprake van verborgen eenzaamheid. Het Verwey-Jonker Instituut heeft in opdracht van de Coalitie Erbij onderzoek gedaan naar praktijkervaringen met het voorkomen of verminderen van eenzaamheid bij oudere migranten. De Coalitie Erbij bestaat uit verschillende maatschappelijke organisaties en maatschappelijk betrokken ondernemingen die zich verenigd hebben in een nationale coalitie, gericht op het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid in Nederland.

De leden van de Coalitie Erbij willen in de toekomst eenzame oudere migranten beter bereiken en bedienen. In deze studie wordt daarom eerst inzicht gegeven in de leefsituatie van oudere migranten en mogelijke risicofactoren voor eenzaamheid. Vervolgens wordt besproken welke ervaringen door leden van de Coalitie Erbij en niet-leden al zijn opgedaan in projecten voor oudere migranten die kampen met eenzaamheid. Daarbij worden ook enkele concrete projecten uitgelicht. Tot slot wordt de vraag beantwoord wat leden van de Coalitie Erbij in de toekomst kunnen doen om eenzame oudere migranten beter te bereiken en te ondersteunen en welke randvoorwaarden hierbij belangrijk zijn.

Onderzoekers

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  • Gezondheid en zorg

    Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: