Oefenen in Vakmanschap

Rotterdam Zuid: Effecten van het onderwijsprogramma Vakmanstad & Fysieke Integriteit
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-09
Kinderen in achterstandssituaties hebben te maken met problemen die een gezonde ontwikkeling in de weg staan. In Rotterdam is een innovatief onderwijsprogramma (Vakmanstad/Fysieke Integriteit) gestart, dat ertoe moet leiden dat leerlingen ontdekken waar ze geschikt voor zijn, waar ze zich op hun plaats voelen en gewaardeerd weten. Het onderwijsprogramma wil ontwikkeling bevorderen op sociaal, fysiek en cognitief vlak.

Het onderwijsprogramma krijgt vorm in vier lijnen: via de judolijn (waarin leerlingen actief met judo bezig zijn), de kooklijn (waarin groepen leerlingen in de keuken actief zijn en iedere dag op school warm eten), de ecolijn (die het voedseltraject van grond tot mond inzichtelijk maakt) en de filosofielijn (waarin leerlingen helder leren formuleren en argumenteren en zich bovendien in de positie van anderen leren inleven).

Dit is de eerste rapportage van een driejarig onderzoek naar de effecten van het onderwijsprogramma Vakmanstad/Fysieke Integriteit. Het onderzoek laat zien op welke wijze de programmalijnen daadwerkelijk bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen. Uit de eerste resultaten blijkt dat het programma de onderwijsprestaties van leerlingen positief beïnvloedt.

Onderzoekers

  • Nanne Boonstra
  • Harrie JonkmanSenior onderzoeker
  • Huub Braam

Met medewerking van

  • Esmy Kromontono
  • Wouter Roeleveld

Thema's

  • Onderwijs en ontwikkeling

    Onderwijs is cruciaal in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. We doen onder andere onderzoek naar de samenwerking tussen onderwijs en andere partijen betrokken bij jongeren. Ook dragen we graag bij aan het creëren van gelijke kansen voor alle leerlingen.

Deel deze publicatie op: