Nôs Saúde Gezondheidsbevordering in de Kaapverdiaanse gemeenschap

PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-04
De rapportage ‘Nôs Saúde. Gezondheidsbevordering in de Kaapverdiaanse gemeenschap’ is het evaluatieverslag van het project Nôs Saúde (Portugees voor: ‘onze gezondheid’), een gezondheidsbevorderende communitystudie bij Kaapverdianen in Rotterdam. Het voornaamste doel van Nôs Saúde is inzicht in de gezondheidsculturen van Kaapverdianen te verkrijgen en samen met leden van de gemeenschap en gezondheidsprofessionals uit de wijk gezondheidsbevorderende interventies te ontwikkelen en uit te voeren.

Voor deze evaluatie zijn diverse informanten, respondenten en bronnen geraadpleegd met een mix van kwalitatieve en kwantitatieve, formele en minder formele methodieken. Daarnaast zijn de drie belangrijkste communityprincipes in het project Nôs Saúde: ‘participatie’, ‘aansluiting bij de huidige situatie’ en ‘continuïteit’ beschreven.

Uit de evaluatie blijkt dat de communitybenadering de kans op participatie van de gemeenschap bij gezondheidsbevorderende activiteiten vergroot. Het grootste voordeel van de communitybenadering is dat wordt aangesloten bij de bestaande situatie in een gemeenschap en dat deskundigheid, bestaande lokale netwerken en faciliteiten beter worden ingezet.

Onderzoekers

Thema's

 • Diversiteit

  Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

 • Gezondheid en zorg

  Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

  Meer over dit thema
 • Inburgering nieuwkomers

  Het Verwey-Jonker Instituut houdt zich sinds haar oprichting bezig met het vraagstuk van integratie van nieuwkomers in de samenleving. Met ons onderzoek ondersteunen we opdrachtgevers die ervoor willen zorgen dat nieuwkomers hun potentieel kunnen benutten.

  Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: