Kinderparticipatie in Nederland

Inspirerende voorbeelden uit de praktijk
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-11
Niemand betwist het belang om opgroeiende kinderen op een speelse, uitdagende en educatieve manier mee te laten doen aan allerlei activiteiten in de samenleving. Kinderen invloed geven en laten (mee)beslissen over zaken die hen direct aangaan is nog niet de praktijk van alledag. Het zijn de volwassenen die kinderen de gelegenheid (moeten) geven initiatieven te ontplooien.

Stichting Alexander heeft samen met enkele coauteurs (waaronder Jodi Mak van het Verwey-Jonker Instituut) deze essaybundel van praktijkvoorbeelden samengesteld. Elk voorbeeld staat op zichzelf, maar bij elkaar geeft het ook een inkijk in de state of art van kinderparticipatie in Nederland. Het laat zien wat er zoal plaatsvindt, wat mogelijk is, maar ook hoe ingewikkeld het is voor de professional om de erkenning van het belang van kinderparticipatie om te zetten in handelen.

Deze publicatie is te bestellen via Stichting Alexander

Onderzoekers

  • Jodi Mak

Thema's

  • Jeugd en opvoeding

    Binnen de onderzoeksgroep jeugd staat de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren hoog op de agenda. We onderzoeken kansen en belemmeringen daarbij, met veel aandacht voor de rol van opvoeders, moeders én vaders.

  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: