Institutioneel racisme in Nederland

Literatuuronderzoek naar de aanwijzingen voor institutioneel racisme op de domeinen arbeidsmarkt, woningmarkt, onderwijs en politie
PublicatiesGepubliceerd op: 19-04-21
De Black Lives Matter-beweging heeft ook in Nederland institutioneel racisme op de agenda gezet. Maar wat is het eigenlijk? En komt het in Nederland voor?

In dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de definitie van institutioneel racisme: wat is het en wat zijn de kenmerken? Ook hebben we onderzocht of er aanwijzingen zijn voor institutioneel racisme in Nederland, en zo ja wat die aanwijzingen zijn. Om de omvang van het onderzoek af te bakenen, hebben wij ons geconcentreerd op vier institutionele domeinen: arbeidsmarkt, woningmarkt, onderwijs en politie.

Onderzoekers

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  • Polarisatie en verbinding

    Polarisatie is de verscherping van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving. Dit kan resulteren in spanningen en toename van segregatie.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: