Hoe kunnen we vmbo-leerlingen ondersteunen om een onderbouwde studiekeuze te maken?

PublicatiesGepubliceerd op: 31-03-21
Mbo-studenten, die een studie hebben gekozen die niet bij ze past, vallen vaker uit. Het is daarom belangrijk om aan het einde van de vmbo-opleiding tijd te nemen voor het maken van de studiekeuze. KIS keek met vmbo’ers en mbo’ers terug op hun studiekeuze: wie is daarbij van invloed geweest en wat hebben ze gemist bij het maken van hun keuze?

We onderzochten een aantal initiatieven en spraken we experts over wat er al gebeurt om jongeren te ondersteunen, en wat verbeterd zou kunnen worden. In het rapport doen we aanbevelingen om loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) activiteiten beter te laten aansluiten bij jongeren.

SBN 978-94-6409-062-8
18 pag
2021

Download via KIS

Onderzoekers

  • Maaike van RooijenSenior onderzoeker
  • Leyla Reches

Thema's

  • Onderwijs en ontwikkeling

    Onderwijs is cruciaal in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. We doen onder andere onderzoek naar de samenwerking tussen onderwijs en andere partijen betrokken bij jongeren. Ook dragen we graag bij aan het creëren van gelijke kansen voor alle leerlingen.

  • Jeugd en opvoeding

    Binnen de onderzoeksgroep jeugd staat de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren hoog op de agenda. We onderzoeken kansen en belemmeringen daarbij, met veel aandacht voor de rol van opvoeders, moeders én vaders.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: