Het ongehoorde noorden

Een verkenning naar de sociale infrastructuur in het noorden van Noord-Holland
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-03

In 2005 kreeg Noord-Holland Noord een nieuw streekplan. In tegenstelling tot vroegere plannen waarin letterlijk de ruimte werd geordend, wilde de provincie graag een sociale component inbouwen. Daarom gaf de provincie Noord-Holland opdracht te verkennen hoe de sociale infrastructuur in het nieuwe streekplan een plaats kan krijgen.

In het rapport ‘Het ongehoorde noorden’ laten de onderzoekers het geluid horen van de sociale sector. Primo nh heeft de verkenning uitgevoerd in samenwerking met het Verwey-Jonker Instituut. Van de gemeenten Langedijk, Harenkarspel en het zuidelijk deel van Zijpe en het vroegere Schoorl, zijn sociale thema’s beschreven die met ruimte gebruik te maken hebben. De onderzoekers hebben het proefgebied verkend door een route te fietsen langs verschillende gemeenten. Aan de hand van elf actuele thema’s met een ruimtelijke component hebben zij onderweg gesprekken gevoerd met inwoners en sleutelfiguren. Extra aandacht gaat uit naar ouderen en jongeren.

‘Het ongehoorde noorden’ is een gezamenlijke publicatie van PRIMO en het Verwey-Jonker Instituut.

Onderzoekers

  • Astrid Huygen

In samenwerking met

Drs. Luc Overman

Thema's

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

Deel deze publicatie op: