Handboek Jongeren keuren hun opvangvoorziening

Handboek Participatie Audit (Zwerf-)Jongeren Amsterdam
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-09
In 2007 initieerde de Volksbond, een Amsterdamse organisatie voor zorg, wonen en dagbesteding voor dak- en thuislozen, de Participatie Audit voor (zwerf)jongeren Amsterdam (PAJA). Samen met het Verwey-Jonker Instituut en het Projektenburo Amsterdam werd een methodiek ontwikkeld. Wat vinden zwerfjongeren van de opvang en begeleiding? En hoe denken zij dat de kwaliteit verbeterd kan worden?

In ‘Jongeren keuren hun opvangvoorziening’ is een belangrijke stem weggelegd voor jonge cliënten. Jongeren beoordelen zelf, na een stevige training, voorzieningen en begeleidingsvormen: de keuring. De keuringsmethodiek leidt tot een frisse blik van cliënten en professionals op de kwaliteit van de (verblijfs)voorzieningen. Bovendien versterkt deelname aan een PAJA-team de individuele capaciteiten en de band tussen de deelnemers. De methodiek is getest onder vier instellingen van de Volksbond: het Bertolt Brechthuis, de Tweede Fase Sarphatistraat, de Kazerne en de Eerste Helmerstraat. De methodiek bevat onder andere een stappenplan, opgenomen in dit handboek. Hiermee kunnen instellingen en gemeenten zelf aan de slag.

Dit handboek bevat verder:

 • Handzaam en precies overzicht: per fase de taken, uitvoerders / verantwoordelijken en de urenindicatie
 • Tips en knelpunten
 • Ideeën voor de inhoud van trainingen, vragenlijsten, keuringsbijeenkomsten en reparatieplannen

Bij de dit handboek zit bovendien de DVD die de Young Voices gemaakt hebben.

Zie ook de Sfeerimpressie bij de PAJA-bijeenkomst van 12 november 2009

Onderzoekers

Thema's

 • Gezondheid en zorg

  Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

 • Jeugdhulp

  De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

  Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: