Evaluatie Bijspringen & Versterken

Nieuwe weg ingeslagen voor community building en ondersteuning van kwetsbare inwoners
PublicatiesGepubliceerd op: 01-07-19
Met Bijspringen & Versterken is een nieuwe weg ingeslagen voor community building en ondersteuning van kwetsbare inwoners in de Amstelveense wijk Bankras/Kostverloren. Zes organisaties werken intensief samen aan sterkere verbindingen in de wijk, met specifieke aandacht voor inclusie van mensen met psychische problematiek, lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en verward gedrag.

Na anderhalf jaar zijn de eerste resultaten veelbelovend. Inwoners ervaren de meerwaarde van deze aanpak. Zo ontstaan er steeds meer verbindingen in de wijk en bouwen kwetsbare inwoners waardevolle contacten op, doen vrijwilligerswerk of vinden een plaats op de arbeidsmarkt. Het team van Bijspringen & Versterken heeft zich ontwikkeld tot een multidisciplinair en integraal team. Zo kunnen zij complexe problematiek gezamenlijk beter signaleren en oppakken.

In dit rapport zijn de bevindingen te vinden van een evaluatieonderzoek naar anderhalf jaar ‘Bijspringen & Versterken’ in Amstelveen. De conclusies leiden tot een aantal aanbevelingen aan de deelnemende organisaties, die ook als inspiratie kunnen dienen voor andere gemeenten die investeren in community building en inclusie van kwetsbare inwoners.

Zie ook dit nieuwsbericht 

Onderzoekers

  • Maarten Kwakernaak
  • Jochum Deuten

Thema's

  • Sociaal Domein

    We hebben ruime ervaring in onderzoek naar de wijze waarop gemeenten ondersteuning organiseren, en naar de opbrengsten, knelpunten en effecten van verschillende werkwijzen.

  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: