De kracht van ervaringsvrijwilligers

Hoe ervaringsverhalen anderen kunnen helpen. Eerder uit de schulden - wat werkt
PublicatiesGepubliceerd op: 26-10-21
Binnen het onderzoek ‘Eerder uit de schulden: wat werkt?’ is ervaringsdeskundigheid één van de centrale thema’s. Uit literatuuronderzoek blijkt dat de inzet van ervaringsdeskundigheid positief kan werken bij het (vroeg) signaleren en aanpakken van schulden. In deze Theory of Change (ToC) bespreken we de werkzame bestanddelen van drie interventies die werken met zogenoemde ervaringsvrijwilligers, te weten de BuurtWerkKamer in Amsterdam en Utrecht, de inzet van ervaringscoaches door de gemeente Gouda en Stichting Kernkracht en het Platform Financieel Vrijwilligers in Utrecht.

Dit artikel is opgesteld in het kader van het onderzoek ‘Eerder uit de schulden: wat werkt’. In dit project wordt onderzoek gedaan naar het bereik en de effectiviteit van interventies voor mensen met betalingsachterstanden. De onderzochte interventies vallen binnen vijf thema’s; de kracht van ervaringsvrijwilligers is daar éen van.

Eerder werd binnen ‘Eerder uit de schulden- wat werkt?’ een literatuurstudie naar de inzet van ervaringsvrijwilligers gepubliceerd

Thema's

  • Armoede en schulden

    Armoede en schulden hebben een enorme impact op het leven van mensen. Binnen dit thema doen we onderzoek naar armoede en schulden vanuit verschillende perspectieven, om te komen tot duurzame oplossingen. Lees hier de verschillende publicaties en artikelen binnen dit thema.

Deel deze publicatie op: