Discriminatie op de woningmarkt

Een praktijkgericht onderzoek naar de aanpak van discriminatie op de particuliere huurwoningmarkt
PublicatiesGepubliceerd op: 31-03-21
Dat er op de particuliere huurwoningmarkt in Utrecht sprake is van discriminatie op grond van etniciteit en seksuele geaardheid, bleek al uit eerder onderzoek. De gemeente Utrecht vindt dit onacceptabel en heeft het Verwey-Jonker Instituut maatregelen uit laten werken ter bestrijding van discriminatie op de woningmarkt.

Daaruit blijkt dat er een totaalaanpak nodig is met maatregelen gericht op het voorkómen, aantonen én sanctioneren van discriminatie op de woningmarkt. De kern van de aanpak is het invoeren van een verhuurdersvergunning en een bemiddelingsvergunning. Met deze vergunningen worden de verhuurders en verhuurbemiddelaars, die blijven discrimineren, zichtbaar. Daarnaast bieden de vergunningen mogelijkheden voor sanctionering.

Onderzoekers

 • Iris AndriessenSenior onderzoeker
 • Karin Wittebrood

Thema's

 • Diversiteit

  Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

 • Buurten en leefbaarheid

  We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

  Meer over dit thema
 • Jeugdhulp

  De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

  Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: