De verbindende kracht van voetbal

Voetbalvereniging Zwaluwen Utrecht 1911
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-11
Deze rapportage maakt deel uit van het meerjarig project Verbinden door voetbal van het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling van Hogeschool Utrecht en een aantal amateurvoetbalverenigingen.
Ook FC Utrecht is bij het project betrokken. Het doel is respectvolle omgangsvormen in en rondom het veld te bevorderen en de interetnische contacten tussen individuen en groepen te verbeteren. Ook moet het project bijdragen aan voldoende krachten binnen voetbalverenigingen.

Dit rapport beschrijft hoe de Utrechtse voetbalvereniging Zwaluwen Utrecht 1911 zich tussen 2008 en 2010 heeft ontwikkeld. Daarvoor zijn enquêtes gehouden onder sporters, ouders van sporters en vrijwilligers. Het verenigingsklimaat van Zwaluwen is verbeterd in sfeer en sportiviteit. Zowel sporters, ouders als vrijwilligers geven deze twee aspecten nu een hoger rapportcijfer dan voorheen. Daarnaast zijn de interetnische contacten op de club verbeterd en is de bereidheid tot het doen van vrijwilligerswerk toegenomen. Daar staat tegenover dat veertig procent van de respondenten meent dat agressie in de sport voor sommige spelers van Zwaluwen een reden is om te stoppen met voetbal. Dat is weliswaar minder dan in 2008, maar het maakt duidelijk dat er nog verbeteringen mogelijk zijn.

Onderzoekers

  • Nanne Boonstra
  • Niels HermensSenior onderzoeker
  • Eelco Koot
  • Inge Scheijmans
  • Stijn Verhagen

Thema's

Deel deze publicatie op: