De publieke waarde van pleinen

De ontwikkeling en toepassing van een sterrensysteem voor Rotterdamse pleinen
PublicatiesGepubliceerd op: 01-01-10
In dit rapport presenteren we een model voor het benchmarken van de publieke waarde (toegankelijkheid en gebruikerswaarde) van pleinen. We noemen dit een Sterrensysteem voor pleinen, waarbij we de publieke waarde van een plein weergeven in een sterdiagram. Het doel van ons model is een bijdrage leveren aan het vergelijkbaar maken van pleinen. Het model dient als startpunt om scherper en preciezer te kunnen beoordelen waarom bepaalde pleinen meer of minder publieke waarde hebben dan verwacht.

Dit model is getest op diverse Rotterdamse pleinen. Rotterdam verwacht veel van haar pleinen. Volgens wethouder Schrijer zijn pleinen de openbare woonkamer van de buurt. De Maasstad investeert ook in pleinen. Bij het stedelijke programma Kindvriendelijke wijken staat het herinrichten van pleinen en het ontwikkelen van aantrekkelijke buurtpleinen met een passende programmering hoog op de agenda. De verwachting is dat de openbare ruimte, zoals een sportplein of een speeltuin, de samenleving van sociale problemen ontlast en bijdraagt aan de sociale cohesie, gevoel van veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Onderzoekers

  • Nanne Boonstra
  • Niels HermensSenior onderzoeker
  • Inge Bakker

Thema's

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

Deel deze publicatie op: