Buurtzorg Jong. Werkwijze en maatschappelijke opbrengst

Werkwijze en maatschappelijke opbrengst
PublicatiesGepubliceerd op: 07-11-16
Buurtzorg Jong (een initiatief van thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland) wil voorloper zijn in de transformatie van het jeugdstelsel. De organisatie staat voor betere zorg voor gezinnen, leuker werk voor professionals (meer professionele ruimte) en goedkoper georganiseerde zorg. Belangrijke elementen hierin zijn: vroegtijdig erbij zijn, toegankelijk zijn, zorg dichtbij, flexibel aansluiten bij de vraag en de mogelijkheden die gezinsleden hebben in hun sociale netwerk.

Dit rapport geeft een beschrijving van de werkwijze van Buurtzorg Jong in de gemeenten Putten, Stichtse Vecht en Zaltbommel, met het accent op hun maatschappelijke opbrengst. Lukt het de teams om de ambities van Buurtzorg Jong te realiseren? Lukt het de teams om de ambities van de transformatie in het jeugddomein te realiseren? En wat is, gezien deze ambities, de maatschappelijke en financiële opbrengst van de Buurtzorg Jongteams in deze drie gemeenten?

De belangrijkste bron van informatie vormden gesprekken met de Buurtzorg Jong teams, ouders en jongeren die zij ondersteunen, leden van het informele netwerk van deze gezinnen, samenwerkingspartners van Buurtzorg Jong en ambtenaren van de drie gemeenten.

Onderzoekers

  • Jessica van den Toorn
  • Rob Gilsing
  • Sven Oostrik

Met medewerking van

  • M. van Veenendaal

Thema's

  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

Deel deze publicatie op: