Aanpak horecadiscriminatie door de gemeente

Een handreiking voor de aanpak van discriminatie in de horeca met gebruik van bestuursrechtelijke middelen
PublicatiesGepubliceerd op: 08-07-14
Al decennialang wordt er aandacht besteed aan het bestrijden van discriminatie bij horecagelegenheden en dan met name vanwege het ontzeggen van de toegang van bezoekers met een bepaalde etnische achtergrond, huidskleur of seksuele geaardheid. Dat dit een hardnekkig probleem blijkt te zijn, is op te maken uit het feit dat er heden ten dage nog steeds wordt gediscrimineerd aan de deur van diverse clubs en discotheken.

Naast dat dergelijke gebeurtenissen kwetsend kunnen zijn voor betrokkenen, is discriminatie bovenal simpelweg strafbaar. In deze handreiking worden er handvatten geleverd aan gemeenten om discriminatie in de horeca aan te pakken en te voorkomen. Zo worden alle bestuursrechtelijke maatregelen in kaart gebracht, samen met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om de aanpak te laten slagen. Het beschreven stappenplan, aangevuld met praktische tips, kunnen gemeenten gebruiken als toevoeging op hun antidiscriminatiebeleid.

Onderzoekers

  • Marije Meines
  • Marieke BlekemolenTwijnstra Gudde
  • Arnt Mein

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

Deel deze publicatie op: