Onderzoeksprogramma 'Effectief beschermen van kinderen in onveilige situaties'

Wat is de meerwaarde van de nieuwe aanpak Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming?

Over het onderzoeksprogramma

Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is ontwikkeld om het huidige jeugdbeschermingssysteem te verbeteren. Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam hoe de nieuwe aanpak van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zich ontwikkelt en wat de meerwaarde is van een integrale benadering. Dit wordt gedaan binnen het onderzoeksprogramma ‘Effectieve beschermen van kinderen in onveilige situaties’.

Het onderzoeksprogramma richt zich op wat er nodig is binnen de jeugdzorgketen vanuit het perspectief van de betrokken ouders en kinderen, als vanuit de professionals die met deze gezinnen werken. Het gaat dan om vragen als: Wat werkt er wel en wat werkt er niet? En waarom is dat zo? Wat kunnen we beter doen met elkaar? En hoe houden we bij welke stappen we hebben gezet en waar die toe hebben geleid?

 

Aanpak onderzoeksprogramma

Het onderzoeksprogramma is omvangrijk en bestaat uit verschillende onderdelen en een aantal aanvullende deelonderzoeken.

  1. Actieonderzoek naar hoe integraal en systeemgericht werken in de praktijk gerealiseerd kan worden voor gezinnen en relaties die te maken hebben met een onveilige thuissituatie.
  2. Lerende cyclus waarin professionals worden ondersteund door georganiseerde leersessies tussen proeftuinen en inspiratiesessies binnen proeftuinen.
  3. Cohortstudie naar wat de (integrale systeemgerichte) aanpak daadwerkelijk oplevert voor de partners/gezinnen en de gezinsleden zelf. Door middel van verschillende vragenlijsten worden gezinnen en relaties gevolgd waar sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld.
  4. Lerend evalueren bij ontwikkeling Handelingskader Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.
  5. Onderzoek naar onderbouwing van werkzame elementen van de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de proeftuinen.

Binnen deze onderdelen, die samenhangend zijn aan elkaar, wordt op verschillende manieren informatie opgehaald en gedeeld:

  • interviews met projectleiders
  • professionals en cliënten
  • leersessies, inspiratiesessies en supervisie voor professionals
  • observaties van (team)bijeenkomsten
  • vragenlijsten onder professionals en cliënten
  • focusgroepen
  • dagboekstudie onder jongeren

In deze visualisatie worden de verschillende fasen en deelonderzoeken overzichtelijk weergeven. Ook informeren we u over de stand van zaken van het onderzoek (april 2025): wat we al hebben gedaan, en wat we de komende periode gaan uitvoeren.

Download het geactualiseerd plan van aanpak

Tussenrapportage: Op weg naar verbetering

Hoewel de dataverzameling voor het actieonderzoek naar deze proeftuinen nog loopt, is inmiddels voldoende materiaal verzameld om een eerste beeld te schetsen van de stand van zaken begin 2025.  Deze stand van zaken wordt beschreven in het rapport ‘Op weg naar verbetering’

Download het rapport

Leersessies factsheets

In het kader van het actieonderzoek en de lerende cyclus organiseren we, samen met het NJI, leersessies voor professionals in de proeftuinen. Verschillende relevante onderwerpen gericht op de uitvoeringspraktijk komen hier aan bod, zoals verklarende analyse, samenwerken rondom veiligheid en informele steun. Op basis van elke leersessie is een praatplaat ontwikkeld met opbrengsten, inzichten, helpende vragen, aanvullende informatie en hulpbronnen. De praatplaten zijn hier te vinden:

Leersessie 1 – maart 2025
Leersessie 2 – maart 2025
Leersessie 3 – maart 2025
Leersessie 1, 2 en 3 gebundeld – maart 2025

Wij werken samen met