Onafhankelijk onderzoek actueel en richtinggevend

Onjuiste informatie in de Gelderlander over onderzoek afstandsmoeders

18-11-2019

Op donderdag 14 november 2019 verscheen in De Gelderlander een artikel over de binnenlandse adoptiedossiers en de dossiers bij de voormalige Paula Stichting, Moviera.

Door een communicatiefout bij Moviera is in het artikel de indruk gewekt dat deze adoptiedossiers openbaar gemaakt zouden worden. Dat is niet aan de orde. Dat mag niet en past ook absoluut niet in de zorgvuldige manier waarop het Verwey-Jonker Instituut onderzoek doet.

Persoonlijke dossiers mogen nooit openbaar worden gemaakt. Ook is de inhoud van de dossiers op dit moment niet bekend bij het Verwey-Jonker Instituut. Het instituut kan onder strikte voorwaarden wel inzage krijgen in de dossiers voor onderzoek. Maar de documenten zijn en blijven bij Moviera. Afstandsmoeders kunnen hun dossier opvragen bij Moviera en krijgen vervolgens inzage hierin.

Het is nooit de bedoeling van Moviera geweest om verkeerde informatie te verstrekken. Moviera is dan ook erg ongelukkig met de publicatie in de Gelderlander en hopen dat met deze verklaring te hebben gerectificeerd.

Het onderzoek wordt eind 2020 afgerond. Vragen over de inhoud van het onderzoek zal het Verwey-Jonker Instituut, gedurende de looptijd van het onderzoek, niet beantwoorden.