Jeugd

Hoe gaat het nu met jongeren uit de Jeugdzorg Plus?

31 januari 2019

Het Verwey-Jonker Instituut doet samen met de Hogeschool Utrecht onderzoek naar jongeren die behandeld en begeleid zijn in de JeugdzorgPlus, een vorm van gesloten jeugdhulp, in de periode 2008-2013. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar jongeren die over deze tijd en de periode daarna willen vertellen.  

Wij zijn benieuwd naar hoe het met de jongeren gaat op het gebied van wonen, opleiding, werk, sociaal netwerk, financiën en gezondheid. Ook blikken we met hen terug op de tijd bij JeugdzorgPlus: wat was belemmerend en wat was behulpzaam in de behandeling en begeleiding? En hoe kijken ze terug op de periode na het traject? Doordat de jongeren reflecteren op een lange periode, van 5 tot 10 jaar, bieden hun verhalen een inkijk in hun levensloop. Uit 150 gereconstrueerde levenslopen destilleren we vervolgens de rode draad. Dit zijn waardevolle aanknopingspunten voor verdere verbetering van de kwaliteit van de behandeling, zorg en ondersteuning voor jongeren tijdens en na verblijf in een JeugdzorgPlus instelling. Lokaal beleid kan hierop inspelen met thema’s als samenwerking en afstemming met het sociale netwerk van de jongeren en de professionele keten.

Gezocht: jongeren die ons willen vertellen over hun tijd in de gesloten jeugdzorg
In januari hebben we de eerste interviews gehouden met oud-cliënten van verschillende instellingen. Dit leverde waardevolle informatie op. Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar jongeren die tussen 2008 en 2013 in de gesloten jeugdzorg zaten. We zijn benieuwd hoe het nu met ze gaat en willen ze graag interviewen. Als dank voor hun deelname ontvangen ze een vergoeding van €25. Aanmelden kan via jeugdzorgplus@verwey-jonker.nl of via 06-53 54 62 23 (bellen/appen).