Onafhankelijk onderzoek actueel en richtinggevend

Hans Boutellier gemist in RTL nieuws?

21 september 2017

Wetenschappelijk directeur Hans Boutellier sprak in het RTL Nieuws bulletin van zaterdag 16 september over ondermijnende criminaliteit in Brabant. Ondermijning is georganiseerde misdaad waarbij de zogenaamde onderwereld en bovenwereld elkaar raken. Deze vorm van criminaliteit is een groot probleem in Brabant. Het zijn voornamelijk drugsgerelateerde zaken waar de provincie mee kampt. Via RTL deden Brabantse burgemeesters daarom een oproep aan het kabinet voor meer middelen en bevoegdheden om ondermijning te kunnen bestrijden. Want dat is hard nodig, benadrukken zowel de burgemeesters als Hans Boutellier.

Als gewone burger merk je niet veel van de criminele activiteiten, aldus Boutellier. Maar ze brengen de samenleving wél veel schade toe. "Het is geen high-impact crime, zoals inbraken of overvallen. We noemen dit hidden impact crime."

Onderzoek naar ondermijnende criminaliteit is één van de expertises van het Verwey-Jonker Instituut. Het is een containerbegrip waar zowel grote als kleine misdaden onder vallen. Het kan gaan om allerlei misdaden, zoals illegaal gokken in een koffiehuis of in dit geval om het telen van drugs in boerenschuren.
Het interview met Hans Boutellier is hier te lezen, het nieuwsbulletin is hier terug te zien.