Jeugd

Eén op de vier jongeren heeft een chronische aandoening

Utrecht, 10-04-2019

Voor het eerst is het aantal jongeren met een chronische aandoening echt geteld. In plaats van de eerder geschatte 700.000 zijn het er 1,3 miljoen. Dat betekent dat één op de vier jongeren een chronische aandoening heeft. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland. Omvang, samenstelling en participatie’ dat het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het FNO-programma Zorg én Perspectief (ZéP) deed.

Het rapport werd op maandag 8 april j.l. in Amersfoort door Verwey-Jonker Instituut onderzoeker Lineke van Hal aangeboden aan minister Van Engelshoven (D66, onderwijs, cultuur en wetenschappen). Hoewel de chronische aandoeningen uiteenlopen van ADHD en astma, tot reuma en taaislijmziekte, zijn de problemen waar de jongeren tegenaan lopen vaak hetzelfde. ‘Uit de verhalen van jongeren blijkt dat het schort aan ondersteuning op school en werk’, aldus Lineke van Hal.


Onderzoeker Lineke van Hal (links) biedt minister Van Engelshoven (midden) het rapport aan. Rechts staat Bente van Oort, voorzitter van ZèP en ervaringsdeskundige.