Coronadossier

Enquête: de invloed van coronamaatregelen op de vaderschapsrol

06-05-2020

Deze anonieme vragenlijst is bedoeld voor vaders en stiefvaders die in een gezin/huishouden - (samen met een partner) en één of meerdere minderjarige kinderen - leven.

Je kunt geen media volgen zonder de heldere constatering: corona beheerst ons leven. Zowel op maatschappelijk vlak, professioneel niveau als in de privésfeer zijn de effecten zichtbaar, maar wat betekent dit voor de lange termijn? Traditionele scheidslijnen als thuis en werk lopen door elkaar heen sinds de eerste persconferentie met ‘slimme lockdown’ maatregelen werden aangekondigd. Als gevolg hebben gezinnen hun ritme en regelmaat radicaal moeten omgooien. Van kantoor naar thuiswerken en van school naar thuisles is het nieuwe motto.

Het Verwey-Jonker Instituut heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar ontwikkeling- en opvoedingsvraagstukken. Met de intreding van Covid 19 en de maatregelen van de overheid is er in veel gezinnen een abrupte nieuwe verdeling ontstaan rondom de (primaire) zorgtaken voor kinderen.

Vragenlijst voor (stief)vaders

Hoe vinden vaders het om thuis te werken? En wat voor effect heeft het op hun vaderschapsrol? Wat betekent het voor hun arbeidsproductiviteit? Voeren ze nu meer primaire zorgtaken uit en hoe beleven ze dat? Met als belangrijke hamvraag: wat zou je willen ná de coronamaatregelen? We vragen vaders en/of stiefvaders die in een gezin/huishouden - (samen met een partner) en één of meerdere minderjarige kinderen - leven, wat hun ervaringen zijn door deze korte vragenlijst in te vullen.

Wil je meedoen? Klik dan hier om naar de enquête te gaan.

Als u vragen heeft over de vragenlijst of over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met onderzoeker Noël Koster, via NKoster@verwey-jonker.nl en 030-2303253.