Micro / Maatschappelijke business case

Bij het inzetten van passende ondersteuning worden veel overwegingen gemaakt. Hulpverleners analyseren het probleem en de hulpbehoefte van een gezin, om te kijken wat er nodig is. Beschikbaar aanbod in de gemeente is vervolgens van groot belang. Bovendien spelen kosten mee: een ideale oplossing is niet altijd mogelijk, door schaarste in middelen. Maar soms kan een investering op de korte termijn veel problematiek en kosten besparen op de lange termijn (preventie). Dit kan om creatieve oplossingen vragen. Hoe onderbouw je eventuele onconventionele stappen? Een micro-businesscase is een werkwijze om afwegingen in hulpverlening te expliciteren en te onderbouwen.

Vaak doen we dit in de vorm van actie-onderzoek, waarin wij enige tijd betrokken zijn bij een team en bij de afwegingen. Of een aantal casussen worden achteraf door ons geanalyseerd met het instrument Effectencalculator. Het analyseren van dit proces van afweging kan grote meerwaarde hebben. Het biedt inzicht aan gemeente en gemeenteraad in waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. En het helpt om te overtuigen dat er soms een onconventionele oplossing nodig is, om op termijn preventie te bewerkstelligen. Bovendien helpt het professionals om belangrijke afwegingen bewuster te maken.

Een micro-business case is ook op grotere schaal mogelijk. Als we een groter aantal cases met de Effectencalculator analyseren en daarbij ook de kosten en financiële opbrengsten doorrekenen spreken we van een Maatschappelijke business case.

Waar zijn de micro-business case of maatschappelijke business case voor gebruikt? Een paar voorbeelden:

Ahmed Hamdi

Senior onderzoeker en Programmaleider Kennisplatform Inclusief Samenleven Contact