Vroegsignalering bij particuliere verhuurders

Vroeg EropAf
Cases
Het Verwey-Jonker Instituut doet al jarenlang onderzoek naar armoede en schuldenproblematiek. De gemeente Amsterdam vroeg ons deze problematiek te onderzoeken in een bijzondere sector: de particuliere woningverhuur in Amsterdam. De gemeente werkt al ruim tien jaar samen met de woningcorporaties aan het vroegtijdig signaleren van schulden.

 

De aanpak ‘Vroeg Eropaf’ is zo succesvol dat de gemeente die uit wil breiden naar de particuliere verhuurders. De gemeente vroeg het Verwey-Jonker Instituut onderzoek te doen naar de (on)mogelijkheden.  

Ons onderzoek in de praktijk

Wij hielden veertien diepte-interviews met verhuurders die regelmatig met huurachterstanden te maken hebben om de bereidheid van particuliere verhuurders tot deelname aan de aanpak Vroegsignalering in beeld te krijgen. Daaruit blijkt dat betalingsachterstanden voor deze verhuurders geen majeur probleem zijn. Gedwongen woningontruimingen zijn bij de meeste particuliere verhuurders op één hand te tellen. Desondanks zijn zij toch enthousiast over Vroegsignalering, waar de meesten overigens pas via het onderzoek over hoorden. Het sociale aspect van hun huurders en het belang van maatschappelijk ondernemen zijn daarbij de belangrijkste overwegingen, naast de mogelijkheid om hiermee hun imago bij te stellen.  

Onderzoeker bij dit thema

Deel deze case op:

Conclusies

Uiteindelijk zijn elf van de veertien verhuurders in principe bereid om deel te nemen aan de Amsterdamse aanpak Vroegsignalering. Daarbij is het voor hen belangrijk dat zij zelf de regie houden, dat het echt om snelle acties gaat na het melden van huurachterstanden en dat de privacy goed geregeld is. Dankzij het onderzoek zijn de particuliere verhuurders beter op de hoogte geraakt van mogelijkheden om hulpverlening in te schakelen bij mensen met problematische schulden. Ook zien zij nu mogelijkheden om door hun deelname aan Vroegsignalering met de gemeente Amsterdam samen te werken rond overlast, wietplantages, illegale bewoning en andere grootstedelijke problemen.  

Het onderzoek heeft dus niet alleen kennis en inzicht opgeleverd maar ook concrete veranderperspectieven waar de gemeente Amsterdam op voort kan bouwen.  

Armoede en schulden 2020

Vroeg Erop Af in de particuliere verhuur?

  • Antoniek Vermeulen,
  • Monique Stavenuiter,
  • Micky Out,
  • Tara Jibodh
ISBN 978-90-5830-979-2Download deze publicatie

Ook een onderzoek uit laten voeren?

  • Gerenommeerde onderzoekers
  • Methodologisch onderzoek met beproefde instrumenten
  • De nieuwste kennis binnen verschillende thema’s en domeinen
  • Een onafhankelijke perspectief op jouw vraagstuk
  • Samen op zoek naar de juiste onderzoeksvraag en praktische vertaling van de uitkomsten
We nemen snel contact met je op

Via onderstaande knop kom je direct in contact met een van onze medewerkers.

Offerte aanvragen