Wereldarmoededag: publicatie ‘Evaluatie van opgroeien in armoede’

Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 17-10-2019
Nieuws
Op Wereldarmoededag wordt er stil gestaan bij het feit dat armoede nog altijd een wijdverspreid probleem is. Ook in Nederland komt armoede voor soms leven kinderen in gezinnen waar armoede de dienst uit maakt. Vandaag publiceren wij dan ook ons onderzoek: ‘Evaluatie van opgroeien in armoede’.

Vier jaar lang ondersteunde Kansfonds in het programma Opgroeien in Armoede 54 projecten die zich richten op gezinnen in armoede (2014- 2019). Het programma was erop gericht een bijdrage te leveren aan “het verminderen van armoede door de draaglast van de gezinnen te verkleinen en [hun] draagkracht te vergroten”. De ouders en de kinderen die meededen aan de projecten kregen hulp en ondersteuning van vrijwilligers, maatjes en professionals.

Dr. Marian van der Klein was als onderzoeker betrokken bij het onderzoek. Wat is haar het meest bijgebleven van de evaluatie van 54 projecten?

Dat de kinderen en de ouders zo blij waren met de hulp die zij kregen. Ze gaven de projecten een vette 9! Zonder dat er direct iets aan hun financiële situatie veranderde, voelden ze zich zelf blijer en met meer zelfvertrouwen in het leven staan. Ze hebben in de loop van het project meer veerkracht gekregen en dat is veel waard.

Uit de evaluatie blijkt dat het voor ouders fijn is om lotgenoten en ervaringsdeskundigen te ontmoeten binnen een veilige omgeving. De positieve coachende houding van vrijwilligers, maatjes en professionals wordt gezien als een gouden methode binnen de projecten. Een van de begeleiders beaamde dit:

Niet oordelen, complimenten maken, deelnemers zelf verantwoordelijk maken, het voordoen via training, luisteren, en vieren wat er te vieren valt.

Maar ook kinderen hebben baat bij de projecten. Zo gaven ze aan meer zelfvertrouwen te krijgen door deel te nemen aan projecten en activiteiten waar thuis geen geld voor is.

Marian van der Klein

Contact
Armoede en schulden 2019

‘Ik voel mij minder alleen en mijn kinderen kunnen nu meedoen’

  • Marian van der Klein,
  • Mariam Badou,
  • Femke Stoutjesdijk,
  • Lisa Wilderink
ISBN 978-90-5830-967-9Download deze publicatie
Deel dit nieuwsbericht op: